تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۷
18 بازدید
کد خبر : 5477

تخته تعادل: راز تناسب اندام و عضلات قوی

تخته تعادل: راز تناسب اندام و عضلات قوی

ورزش با تخته تعادل یک فعالیت ورزشی است که شامل یک سری تمرین‌های ایستاده و تحمل وزن بر روی یک سطح ناپایدار می‌شود. هدف اصلی این تمرین‌ها، تقویت ماهیچه‌های مچ پا و بهبود تعادل است. استفاده از تخته تعادل در ورزش‌های توانبخشی و برنامه‌های کاندیشنینگ برای ورزشکاران بسیار متداول است و می‌تواند منجر به افزایش

ورزش با تخته تعادل یک فعالیت ورزشی است که شامل یک سری تمرین‌های ایستاده و تحمل وزن بر روی یک سطح ناپایدار می‌شود. هدف اصلی این تمرین‌ها، تقویت ماهیچه‌های مچ پا و بهبود تعادل است. استفاده از تخته تعادل در ورزش‌های توانبخشی و برنامه‌های کاندیشنینگ برای ورزشکاران بسیار متداول است و می‌تواند منجر به افزایش استقامت بدن و قدرت عضلات مرکزی شود. در این مقاله، به بررسی مفاهیم اساسی مرتبط با تخته تعادل مانند مزایا، معایب و تمریناتی که به تمامی گروه‌های اصلی ماهیچه‌ها اثر می‌گذارند، می‌پردازیم.

تخته‌ی تعادل چیست؟

تخته تعادل: راز تناسب اندام و عضلات قوی

تخته‌های تعادل، از جمله تخته‌های راکر و تخته‌های لرزان، ابزارهای تناسب اندامی هستند که بر روی آن‌ها می‌توانید ایستاده و تمریناتی برای بهبود تعادل و استقامت انجام دهید. این ابزارها، علاوه بر افزایش قدرت عضلات مرکزی و جلوگیری از آسیب دیدگی قسمت پایین بدن، به توانبخشی نیز کمک می‌کنند.

تخته‌های تعادل انواع مختلفی دارند، از جمله تخته‌های راکر با شکل مستطیلی یا منحنی U که به شما کمک می‌کنند از جهت‌های مختلف حرکت کنید. همچنین تخته‌های تعادل گرد این امکان را فراهم می‌کنند که به صورت دایره‌ای حرکت کنید.

فیزیوتراپ‌ها اغلب از تخته‌های تعادل در توانبخشی آسیب‌های قسمت پایینی پا، به خصوص پیچ خوردگی مچ پا، استفاده می‌کنند. همچنین، تخته‌ی تعادل به عنوان یک وسیله‌ی کمکی مهم برای جلوگیری از آسیب‌های ورزشی و محافظت در برابر سقوط در همه‌ی سنین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی از فواید دیگر ورزش با تخته‌ی تعادل شامل افزایش تعادل و هماهنگی اعضای بدن، تقویت ماهیچه‌های پایینی پا به خصوص ماهیچه‌ی نازک نی، افزایش مهارت‌های حرکتی، جلوگیری از آسیب دیدگی مخصوصاً مچ پا، کمک به توانبخشی و بهبود آسیب، و بهبود نحوه‌ی ایستادن می‌باشد.

به طور خلاصه، تخته‌ی تعادل یک ابزار ورزشی است که برای بهبود تعادل، توانبخشی، جلوگیری از آسیب‌دیدگی و افزایش مهارت‌های حرکتی استفاده می‌شود. انواع مختلفی از تخته‌های تعادل مانند مدل گرد و مستطیلی وجود دارند که می‌توانید بر اساس نیاز خود انتخاب کنید.

تناسب اندام با تخته‌ی تعادل

ورزش با تخته‌ی تعادل به عنوان یک روش معتبر برای جلوگیری از آسیب دیدگی، توانبخشی، و بهبود تعادل شناخته شده است. در حالی که هر نوع فعالیت ورزشی به سوزاندن کالری کمک می‌کند، استفاده از تخته‌ی تعادل نیز می‌تواند به تناسب اندام و کاهش وزن کمک کند.

یک مطالعه کوچک برای بررسی مصرف انرژی در ۳۰ نفر بزرگسال در محل کارشان انجام شد. این مطالعه شامل بررسی مصرف انرژی افراد در سه حالت نشستن، ایستادن بر روی یک سطح صاف، و ایستادن بر روی تخته‌ی تعادل بود.

شرکت‌کنندگان در مجموع یک ساعت و نیم زمان تایپ کردن را صرف کردند، که نیم ساعت از آن را در هر یک از حالات سپری کردند. نتایج نشان داد که هنگام استفاده از تخته‌ی تعادل، میزان مصرف انرژی ۱۴.۲ درصد بیشتر از حالت نشسته بود.

تعداد کالری‌های سوزانده شده در طول تمرین بستگی به عواملی مانند نوع و شدت فعالیت و وزن بدن دارد. برای تعیین یک میانگین می‌توانید از کالری‌شمار فعالیت فیزیکی استفاده کنید که این امکان را برایتان فراهم می‌کند که وزن بدن، مدت و نوع فعالیت را وارد کنید.

در صورتی که تخته‌ی تعادل در لیست فعالیت‌های شما نبود، می‌توانید فعالیت‌های مشابهی مانند کلستنیکس را انجام دهید. به عنوان مثال، فردی با وزن ۶۸ کیلوگرم که ۲۰ دقیقه تمرینات متوسط کلستنیکس انجام دهد، حدوداً ۸۰ کالری را سوزانده است.

استفاده از تخته‌ی تعادل می‌تواند منجر به افزایش ضربان قلب و مصرف انرژی شود. این افزایش در میزان کالری‌سوزی می‌تواند منجر به کاهش وزن شود.

بهبود تعادل با تخته‌ی تعادل

توانایی حفظ تعادل در بدن از سه سیستم مختلف تابعی است: سیستم بینایی، سیستم حرکتی، و سیستم عصبی. تمرینات تعادلی با استفاده از تخته‌ی تعادل به خصوص می‌تواند سیستم عصبی را که وظیفه‌ی درک از موقعیت و حرکت بدن در فضای سه بعدی را دارد، بهبود بخشد. این به این معنی است که بدن قادر به احساس موقعیت، حرکت، و کنش‌های خود است. تخته‌ی تعادل می‌تواند ماهیچه‌ها، رباط‌ها، و تاندون‌ها را تقویت کرده و باعث ایجاد تعادل در قسمت مچ پا شود.

مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از تخته‌ی تعادل می‌تواند خطر رگ به رگ شدن مچ پا را کاهش دهد. در یک مطالعه، بیمارانی که دچار سکته‌ی مغزی بودند و تمرینات تخته‌ی تعادل را به همراه فیزیوتراپی انجام دادند، افزایش قابل توجهی در تعادلشان را نسبت به گروه دیگری که از تخته‌ی تعادل استفاده نکردند، داشتند.

در یک مطالعه دیگر در سال ۲۰۱۱، اثر تمرینات تخته‌ی تعادل بر عملکرد فیزیکی افراد بزرگسال با سن بالاتر از ۲۳ سال بررسی شد. در این مطالعه، شرکت‌کنندگانی که به مدت ۹ هفته دو بار در هفته از تخته‌ی تعادل استفاده کردند، افزایش قابل توجهی در زمان ایستادن بر روی تخته‌ی تعادل را نسبت به دیگران نشان دادند.

این نتایج نشان می‌دهند که استفاده از تخته‌ی تعادل می‌تواند به بهبود تعادل ایستادن در بزرگسالان کمک کند. به طور کلی، بهبود تعادل یکی از مهم‌ترین فواید استفاده از تخته‌ی تعادل است. از طریق انجام تمرینات متنوع، می‌توانید گیرنده‌های تعادلی را بهبود بخشیده، و مفاصل مانند زانوها، ران‌ها و مچ‌ها را تقویت کرده و طرز ایستادن خود را بهبود بخشید.

معایب تخته‌های تعادل

تخته تعادل: راز تناسب اندام و عضلات قوی

تخته‌ی تعادل، همانند هر ابزار ورزشی دیگر، ممکن است در صورتی که فرد با روش استفاده از آن آشنا نباشد، با چالش‌ها و مشکلاتی روبه‌رو شود یا به طریق اشتباه استفاده شود. یکی از بزرگترین عیب‌های تخته‌های تعادل این است که باید بر روی یک سطح نامتعادل بایستید. اصلی‌ترین فواید این نوع ورزش شامل بهبود تعادل و تقویت مچ پا هستند. اما اگر مچ‌های پا ضعیف شده یا آسیب دیده باشند، زانوها یا ران‌ها مشکل داشته باشند، یا محدودیت‌هایی در رابطه با تعادل داشته باشید، استفاده از تخته‌ی تعادل ممکن است چالش‌ها و مسائلی مانند افزایش خطر افتادن را در زمینه‌ی ایمنی برایتان ایجاد کند.

در صورتی که به تازگی تمرین کردن را شروع کرده‌اید یا مشکلاتی در قسمت مچ پا یا زانوهایتان دارید، بهتر است با یک فیزیوتراپیست یا یک مربی ورزشی تمرین کنید، زیرا این افراد می‌توانند به شما چگونگی استفاده صحیح از تخته‌ی تعادل را آموزش دهند.

به طور خلاصه، برای استفاده از تخته‌ی تعادل باید بر روی یک سطح نامتعادل بایستید، که این موضوع می‌تواند به خطر افتادن، به ویژه اگر به تازگی شروع به ورزش کرده‌اید یا آسیب دیدگی خاصی دارید، را افزایش دهد.

تمرینات تخته‌ی تعادل

تخته تعادل: راز تناسب اندام و عضلات قوی

اگر به تازگی با تخته‌ی تعادل آشنا شده‌اید، می‌توانید تمرین‌های خود را در کنار دیوار یا سطح پایداری مانند میز انجام دهید تا دست‌های خود را بر روی آن قرار داده و تمرین کنید. امکان دارد با استفاده از تخته‌ی تعادل، یک برنامه ورزشی کامل را شکل دهید. در ادامه، پنج تمرین را برای هدف‌گذاری ماهیچه‌های اصلی بدن معرفی می‌کنیم تا به شما کمک کنند که شروع کنید.

توالی تعادل ساده

این تمرین‌ها با یک حالت اولیه شروع می‌شوند، سپس به سمت شیب از جلو به عقب حرکت می‌کنند و در نهایت به حرکت پهلو به پهلو ختم می‌شوند. این تمرین‌ها با هدف بهبود استقامت، هماهنگی و آگاهی مکانی، عضلات باسن، چهاسر، همسترینگ، ساق پا و ماهیچه‌های عضلات مرکزی را تقویت می‌کنند.

موقعیت آغازین

تخته را به آرامی به جلو حرکت دهید تا به زمین بخورد. سپس به آرامی آن را به عقب حرکت دهید تا به سطح زمین در پشت شما برخورد کند. دستانتان می‌توانند در جلوی شما یا در پهلوی شما قرار بگیرند. این عمل را به آرامی به مدت ۳۰ ثانیه انجام دهید، سعی کنید تا حرکتتان را تا حد ممکن آهسته و کنترل شده انجام دهید.

حرکت جلو به عقب

لطفا با آرامی تخته را به جلو حرکت دهید تا به زمین بخورد. همچنین به آرامی تخته را به عقب حرکت دهید تا به سطح زمین در پشت شما برخورد کند. دستانتان می‌توانند در جلویتان یا در پهلویتان قرار بگیرند. همچنین لطفا به مدت ۳۰‌ثانیه به عقب یا جلو حرکت کنید.

پهلو به پهلو

لطفا در حالت تعادل آغازین بایستید. سپس به آرامی تخته را به سمت راست و سپس به سمت چپ حرکت دهید. این حرکت پهلو به پهلو را به مدت ۳۰ ثانیه به آرامی ادامه دهید.

مینی اسکوات

تمرین مینی اسکوات به تعادل عضلات سرینی، چهارسر، همسترینگ، ساق پا و عضلات مرکزی بدن می‌پردازد.

برای شروع، از حالت تعادل آغاز کنید و پاهای خود را چند سانتی‌متر به سمت لبه‌های تخته باز کنید. دستانتان را برای حفظ تعادل، در مقابل یا در کنار خود قرار دهید. همچنین می‌توانید برای کمک به حفظ تعادل، دست خود را به دیوار یا یک سطح صافی تکیه دهید.

سپس به آرامی زانوهای خود را خم کنید تا به موقعیت اسکوات برسید. این حرکت را تنها تا جایی ادامه دهید که بتوانید تعادلتان را حفظ کنید.

سپس به پاشنه‌های خود فشار آورده و بلند شوید. این حرکت را ۱۰ یا ۱۵ بار تکرار کنید.

پلانک

تمرین پلانک برای تقویت ماهیچه‌های شکمی، باسن، ران‌ها، شانه‌ها، کمر و دست‌ها مفید است.

برای انجام این تمرین، در حالت شنا در وضعیتی که دستانتان را روی تخته‌ی تعادل قرار داده‌اید و کمی پهن‌تر از عرض شانه باز کرده‌اید قرار بگیرید. در این حالت، پاهایتان پشتتان قرار خواهند گرفت. برای چالش بیشتر، می‌توانید پاها را کنار هم قرار دهید یا برای تعادل بیشتر، آن‌ها را کنار هم قرار دهید.

ماهیچه‌های عضلات مرکزی خود را درگیر کرده و مطمئن شوید که بدنتان در یک خط صافی قرار داشته باشد. دستانتان را بکشید اما در قسمت آرنج آن‌ها را کمی خم کنید.

این موقعیت را به مدت ۳۰ ثانیه یا تا زمانی که می‌توانید حفظ کنید، ادامه دهید.

شنا

شنا با استفاده از تخته تعادل از پلانک فراتر می‌رود و به عضلات سه‌سر و مرکزی صدمه می‌زند.

با شروع حرکت در حالی که روی تخته تعادل ایستاده‌اید و دست‌های خود را کمی بیشتر از عرض شانه باز کرده‌اید، پاهایتان را در پشت خود بگذارید. برای افزایش استقامت و تعادل، می‌توانید پاها را به طور موازی یا به صورت متقابل قرار دهید. حرکت باعث تشکیل یک خط صاف در بدن می‌شود.

ماهیچه‌های مرکزی بدنتان را فعال نگه دارید و سر خود را به جلو تمایل دهید. آرنج‌هایتان را خم کرده و به آرامی بدن خود را به پایین ببرید، در حالی که بدنتان را در یک خط صاف نگه می‌دارید.

پس از کمی توقف، به موقعیت اولیه بازگردید. این حرکت را ۵ تا ۱۰ بار تکرار کنید.

پل باسن

تمرین پل باسن روی تخته تعادل همترینگ و عضلات مرکزی را هدف قرار می‌دهد.

دراز کشیده روی پشتتان دراز بکشید و زانوهایتان را خم کنید. دستانتان را در کنار بدن قرار داده و پاها را به سمت تخته تعادل قرار دهید. پاهایتان را بلند کرده و روی تخته تعادل قرار دهید، تا کف پاهایتان در تماس با تخته باشند.

باسنتان را فشرده کرده و پاهایتان را به تخته تعادل فشار دهید تا لگنتان را به سمت بالا بلند کنید، همچنین تعادل را حفظ کنید و به حد ممکن بالا بروید.

ماهیچه‌های باسنتان را فشرده کرده و موقعیت را برای چند ثانیه حفظ کنید. به آرامی بدنتان را به سمت کف زمین بیاورید.

این تمرین را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تکرار کنید. در انتها، می‌توانید تمرین‌های تخته تعادل دیگری از جمله مینی اسکوات، شنا، پلانک و پل باسن را انجام دهید. در صورت نیاز به حفظ تعادل، از یک دیوار یا سطح ثابت کمک بگیرید.

نتیجه‌گیری

تخته‌های تعادل ابزارهای بسیار موثری برای بهبود تعادل، افزایش توانبخشی، جلوگیری از آسیب‌دیدگی و تحقق تناسب اندام کلی هستند. انواع مختلفی از تخته‌های تعادل وجود دارند که می‌توانید بر اساس نیازهای خود مدل مناسبی را انتخاب کنید، اما مهمترین نکته انتخاب مدلی است که بهترین کارایی را برای شما داشته باشد.

مشورت با پزشک، فیزیوتراپیست یا مربی ورزشی ماهر قبل از شروع تمرین با تخته‌ی تعادل بسیار حیاتی است، به ویژه اگر شما دارای بیماری زمینه‌ای یا آسیب در مچ پا، زانو یا لگن هستید. در کل، تمرین با تخته‌ی تعادل یک روش عالی برای بهبود تعادل و افزایش اسقامت است که به شما کمک می‌کند از فعالیت‌های مورد علاقه‌تان در آینده بهره بیشتری ببرید.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.