آیا با پروبیوتیکها میتوان به راحتی لاغر شد؟

پروبیوتیکها با فواید متعددی برای سلامت بدن مرتبط هستند، از جمله بهبود عملکرد دستگاه گوارش و شفافتر شدن پوست. اما آیا مصرف مکملهای پروبیوتیک میتواند در کاهش وزن نیز مؤثر باشد؟ در سالهای اخیر، مکملهای پروبیوتیک و غذاهای تخمیری مانند کامبوچا و کیمچی با استقبال زیادی روبهرو شدهاند؛ چراکه تحقیقات بیشتری ارتباط بین میکروبیوم بدن
پروبیوتیکها با فواید متعددی برای سلامت بدن مرتبط هستند، از جمله بهبود عملکرد دستگاه گوارش و شفافتر شدن پوست. اما آیا مصرف مکملهای پروبیوتیک میتواند در کاهش وزن نیز مؤثر باشد؟
در سالهای اخیر، مکملهای پروبیوتیک و غذاهای تخمیری مانند کامبوچا و کیمچی با استقبال زیادی روبهرو شدهاند؛ چراکه تحقیقات بیشتری ارتباط بین میکروبیوم بدن و تقریباً تمام جنبههای سلامت ما را نشان میدهند. کاهش وزن نیز یکی از فواید مطرحشده برای افزودن پروبیوتیکها به رژیم غذایی است.
با وجود پژوهشهایی که میان پروبیوتیکها و کاهش وزن ارتباط قائل میشوند، برای بررسی دقیقتر این موضوع به سراغ نظر یک متخصص رفتیم. در همین راستا با دکتر ویل بولسیویچ، متخصص گوارش مستقر در کارولینای جنوبی و یکی از چهرههای برجسته در زمینه سلامت روده، گفتوگو کردیم تا واقعیتها را از زبان یک کارشناس بشنویم.
آیا باید برای کاهش وزن از پروبیوتیک استفاده کنید؟
بهطور خلاصه، پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در برخی مواد غذایی وجود دارند و میتوانند تأثیر مثبتی بر سلامت داشته باشند. از جمله فواید آنها میتوان به ایجاد تعادل در باکتریهای روده، تقویت سیستم ایمنی، تنظیم عملکرد گوارش و بهبود وضعیت پوست اشاره کرد. اما آیا این میکروارگانیسمها به کاهش وزن نیز کمک میکنند؟
بر اساس یک مرور نظاممند منتشرشده در سال ۲۰۱۷ در مجله Obesity Reviews، مصرف مکملهای پروبیوتیک میتواند به کاهش وزن بدن و درصد چربی کمک کند، اما این تغییرات نسبتاً اندک هستند. نویسندگان این مطالعه تأکید کردهاند که برای درک بهتر این ارتباط، انجام مطالعات بلندمدت ضروری است.
افزون بر این، دکتر بولسیویچ توضیح میدهد که اگرچه سلامت روده با سوختوساز بدن، تعادل انرژی و وزن ارتباط دارد، اما این به آن معنا نیست که افزایش مصرف پروبیوتیکها چه از طریق مکمل و چه از طریق مواد غذایی لزماً نتایج دلخواه را به همراه خواهد داشت.
او میگوید: «مطالعاتی وجود دارد که نشان میدهد برخی سویهها، مانند لاکتوباسیلوس و لاکتوباسیلوس گاسری ممکن است به کاهش وزن کمک کنند، اما موضوع به این سادگی نیست. اگر پروبیوتیکها واقعاً اینقدر مؤثر بودند، همه ما از آنها استفاده میکردیم.»
دکتر بولسیویچ این نکته را به دو دلیل مهم مطرح میکند؛ نخست اینکه هر سویهی پروبیوتیکی میتواند تأثیر متفاوتی بر افراد مختلف داشته باشد.
دکتر بولسیویچ میگوید: «هیچ پروبیوتیکی وجود ندارد که برای همه مناسب باشد. هر یک از ما میکروبیوم منحصربهفردی داریم که مانند اثر انگشتمان خاص است، بنابراین هیچ تضمینی وجود ندارد که یک سویهی خاص پروبیوتیک در همه افراد پاسخ مشابهی ایجاد کند.»
وی در ادامه تأکید میکند که نباید انتظار داشت تنها با ایجاد یک تغییر کوچک در سبک زندگی مانند مصرف پروبیوتیکها بتوان بهطور چشمگیر وزن کم کرد، بهویژه اگر سایر عادتهای سبک زندگی بدون تغییر باقی بمانند. دکتر بولسیویچ توضیح میدهد که اگرچه پروبیوتیکها میتوانند در کاهش نفخ، ترمیم آسیبهای پیشین به میکروبیوم روده و رفع یبوست مؤثر باشند، اما این مکملها بهتنهایی نمیتوانند نتایج بلندمدت و پایداری ایجاد کنند؛ نتایجی که تنها از طریق تغذیه سالم و ورزش منظم به دست میآیند.
در واقع، بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۲۰ در مجله Nutrients منتشر شد، تغییرات در رژیم غذایی تأثیر بیشتری بر ترکیب بدنی دارند؛ بهویژه در کاهش وزن، توده چربی و اندازه دور کمر.
پریبیوتیکها چه نقشی دارند؟
در حالی که «پروبیوتیک» به واژهای پرکاربرد در صنعت سلامت و تندرستی تبدیل شده است، دکتر بولسیویچ تأکید میکند که برای بهبود سلامت روده باید به بخش مهم دیگری نیز توجه کنیم: «پریبیوتیکها». پریبیوتیک در واقع همان فیبر محلول است؛ مادهای که باکتریهای مفید روده از آن تغذیه میکنند تا مزایای قابلتوجهی برای بدن فراهم کنند، از جمله کاهش التهاب، شفافتر شدن پوست، بهبود سلامت قلب و فواید دیگر.
دکتر بولسیویچ میگوید: «بسیاری از آمریکاییها به اندازهی کافی فیبر دریافت نمیکنند.» طبق آمار انجمن تغذیه آمریکا، تنها ۷ درصد از بزرگسالان در ایالات متحده میزان توصیهشدهی مصرف فیبر را رعایت میکنند. او هشدار میدهد: «ما کاملاً این موضوع را نادیده گرفتهایم و میکروبهای بدنمان در حال گرسنگی هستند.»
دکتر بولسیویچ توصیه میکند که از مکملهای فیبر پریبیوتیک، مانند «بِنیفایبر» استفاده شود. برخلاف پروبیوتیکها، پریبیوتیکها بهطور تضمینی تأثیر مثبتی بر سلامت شما خواهند داشت و معمولاً با هزینهای بسیار کمتر در دسترس هستند. با اینکه، به گفته دکتر بولسیویچ، تقریباً همه افراد میتوانند از مصرف مکملهای فیبر پریبیوتیک سود ببرند، نیازی به استفاده از مکملها نیست؛ چراکه فیبر بهراحتی از طریق مواد غذایی طبیعی قابلتأمین است.
فیبر در میوهها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل به مقدارهای مختلف وجود دارد و میتوان بهراحتی از این منابع، نیاز روزانه بدن را تأمین کرد. از جمله مواد غذایی سرشار از فیبر میتوان به انواع توت، سبزیجات برگتیره، کنگر فرنگی و لوبیای سیاه اشاره کرد. مصرف غذاهای غنی از فیبر نه تنها باعث افزایش احساس سیری میشود، بلکه در نتیجه، میزان مصرف غذا را نیز کاهش میدهد. علاوه بر ایجاد احساس سیری، فیبر محلول نقش مهمی در تثبیت قند خون، کاهش سطح کلسترول و کنترل علائم سندرم روده تحریکپذیر (IBS) دارد.
جمعبندی
دکتر بولسیویچ بهروشنی تأکید میکند که هیچ مکمل یا قرصی نمیتواند جایگزین یک رژیم غذایی سالم و سرشار از گیاهان و ورزش منظم شود. او میگوید حتی پیادهروی روزانه به مدت ۳۰ دقیقه میتواند شروعی مؤثر برای مسیر تناسباندام و کاهش وزن باشد—و اگر تصمیم دارید از پروبیوتیک استفاده کنید، این کار را انجام دهید!
افزایش مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر پریبیوتیک، مانند غلات کامل، میوهها، آجیل، دانهها و سبزیجات، راهی مؤثر و مطمئن برای نزدیک شدن به اهداف کاهش وزن و بهبود سلامت کلی بدن است. علاوه بر این، مشورت با پزشک درباره افزودن مکمل پریبیوتیک به برنامهی غذایی روزانه میتواند گزینهای مفید باشد تا ببینید آیا به شما در رسیدن به اهدافتان کمک میکند یا خیر.
فقط فراموش نکنید پیش از ایجاد هرگونه تغییر در سبک زندگی خود، حتماً با پزشک یا متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید.
منبع خبر : eatingwell.com
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0