مراغه: شهر زیبای آذربایجان شرقی و جاذبههای گردشگری پایتخت نجوم

مراغه، پس از تبریز، دومین شهر بزرگ و مهم استان آذربایجان شرقی است. این شهر با فرهنگ غنی، بافت تاریخی، خیابانهای سرسبز و مملو از درختان قدیمی و روستاهای زیبا شناخته میشود. ایران کشوری است که در هر گوشهاش میتوان جاذبههای طبیعی، تاریخی، مذهبی و غیره را مشاهده کرد. در این میان، غرب ایران از
مراغه، پس از تبریز، دومین شهر بزرگ و مهم استان آذربایجان شرقی است. این شهر با فرهنگ غنی، بافت تاریخی، خیابانهای سرسبز و مملو از درختان قدیمی و روستاهای زیبا شناخته میشود.
ایران کشوری است که در هر گوشهاش میتوان جاذبههای طبیعی، تاریخی، مذهبی و غیره را مشاهده کرد. در این میان، غرب ایران از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا آب و هوایی مطبوع و تمدنی اصیل دارد. از جمله استانهای دیدنی این منطقه، آذربایجان شرقی و بهویژه شهر گردشگری مراغه است. وجود باغهای فراوان و رودخانه زیبا و سرسبز صوفی چای که از مرکز شهر عبور میکند، مراغه را به یکی از مهمترین مقاصد گردشگری در آذربایجان شرقی تبدیل کرده است. همچنین، درختان بلند و سرسبز زیبایی خاصی به خیابانهای این شهر افزودهاند.
مَراغه، دومین شهر بزرگ استان آذربایجان شرقی، در کنار رودخانه صوفیچای و در دامنه جنوبی کوه سهند قرار دارد و ۱۳۵ کیلومتر با مرکز استان فاصله دارد.
این شهر که به باغشهر ایران و پایتخت نجوم ایران شهرت یافته، جزو ده شهر تاریخی کشور به شمار میرود و سالانه میزبان گردشگران داخلی و خارجی بسیاری است.
رودخانه صوفی چای
این رودخانه با عبور از مرکز شهر، زیبایی خاصی به مراغه میبخشد و به تنهایی میتواند هر گردشگری را ترغیب کند تا این شهر را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کند. صوفی چای (صوفی رود) از دامنههای جنوب غربی کوه سهند و ذوب شدن برفهای کوهستان سرچشمه میگیرد. این رودخانه تمامی مزارع و باغهای شهرستان مراغه را سیراب کرده و از سمت جنوب وارد منطقه بناب میشود.
بازار مراغه
بازار قدیمی مراغه یکی از جاذبههای دیدنی این شهر زیبا محسوب میشود. گشت و گذار در دالانهای تو در تو و خرید لبنیات محلی، میوههای تازه و سایر خوراکیهای خوشمزه، تجربهای بسیار لذتبخش است. علاوه بر این، در این بازار بناهایی نظیر مدرسه محییه وجود دارد که به اواخر قرن پنجم هجری تعلق دارد.
رصدخانه
رصدخانه مراغه نه تنها از نظر علمی اهمیت دارد بلکه به عنوان یک بنای تاریخی نیز شناخته میشود که به دوران حکومت هلاکوخان مغول مربوط میباشد. این بنا به دستور هلاکوخان در اواسط قرن هفتم هجری قمری، به ویژه در سال ۶۳۸، ساخته شد و تحت مدیریت «خواجه نصیرالدین طوسی»، وزیر هلاکوخان، احداث گردید. آنچه امروزه مشاهده میشود، شامل بخشی از سازه اصلی است که در گذشته ساخته شده و به چندین بنا از جمله رصدخانه، دانشگاه، مکانهای کارمندان و سایر ساختمانها تعلق دارد. یکی از تغییرات صورتگرفته در ظاهر بنا، اضافه شدن یک سازه فلزی و کروی شکل سفید رنگ است که هیچ شباهتی به ساختار استوانهای اولیه ندارد. این رصدخانه در بلندترین نقطه شهر به نام «طالب خوان» واقع شده و از هر نقطهای در شهر قابل مشاهده است.
گنبد کبود
گنبد کبود برجی به شکل منشور دهوجهی با ارتفاع ده متر است که به دوران حکومت سلجوقیان تعلق دارد. در مورد تاریخ ساخت این بنا نظرات متفاوتی وجود دارد؛ برخی بر این باورند که این اثر مربوط به دوران حمله مغولها به ایران است، در حالی که دیگران اعتقاد دارند که قدمت آن به پیش از این زمان برمیگردد. بهطور کلی، میتوان زمان ساخت آن را بین سالهای ۵۸۲ تا ۶۵۲ هجری قمری تخمین زد. گنبد کبود با معماری زیبا و تزئینات چشمنواز خود شناخته میشود و طبق کتیبهای که در آن موجود است، مدفن مادر «هلاکوخان» به شمار میآید.
معبد مهر ورجوی
معبد مهر یک میراث مذهبی با ارزش در ایران است که در روستای ورجوی مراغه واقع شده است. تحقیقات انجامشده توسط زندهیاد «پرویز ورجاوند» نشان میدهد که این بنا به آیین مهرپرستی مربوط میشود و در طول زمان دستخوش تغییراتی شده است. مهر یا میترا به معنای خدای نور و خورشید است، خدایی که در خورشید حضور دارد. قدمت معبد مهر به حدود ۲۵۰۰ سال پیش برمیگردد و یکی از چهار معبد مهر معروف ایران و از قدیمیترین آثار تاریخی آذربایجان شرقی به شمار میآید.
برج مقبره غفاریه
شهر مراغه به خاطر تعداد زیادی برج و گنبد تاریخی که به دوران قبل و بعد از اسلام، به ویژه در دوران حکومت سلجوقیان و ایلخانان تعلق دارد، شناخته میشود. یکی از این بناهای تاریخی، برج مقبره غفاریه یا گنبد غفاریه است که در شمال غربی مراغه و در کنار رودخانه صافی چای واقع شده است. بر اساس برخی گفتهها، این برج مدفن «امیر شمسالدین قراسنقر» است.
موزه ایلخانی
موزه ایلخانی، موزهای تخصصی مربوط به دوران ایلخانان در شهرستان مراغه است. با توجه به اینکه این شهر در دوره ایلخانان مغول مرکز حکومتی و پایتخت ایران بوده، آثار و اشیای زیادی از آن زمان در مراغه باقی مانده است. این آثار شامل انواع سفال، سکه، فلز، شیشه، کاشی، کتاب و … است که در این موزه قابل مشاهده هستند. موزه تخصصی مراغه به عنوان پایگاه اصلی آثار به جا مانده از دوران حکومت ایلخانان شناخته میشود و بازدید از آن برای گردشگران داخلی و خارجی بسیار جالب و هیجانانگیز خواهد بود. این موزه در کنار مقبره شیخ رکنالدین اوحدی مراغهای و در میان باغی سرسبز واقع شده است.
آرامگاه آقالار و موزه سنگ نگاره های مراغه
موزهای دیگر در شهرستان مراغه به نام موزه سنگنگارهها وجود دارد که در بافت تاریخی این شهر و در ساختمانی به نام مقبره آقالار واقع شده است. این ساختمان، یک بنای چهارضلعی آجری است که به دوران حکومت زندیه تعلق دارد. اخیراً نام جدیدی به این موزه داده شده که موزه سنگ قبرهای تاریخی است، اما به نام موزه سنگ آقالار نیز شناخته میشود. از ویژگیهای برجسته این بنا میتوان به پلان معماری، گنبد بزرگ مرکزی و رواق چهار طرف آن اشاره کرد که در اواخر قرن ۱۲ هجری قمری، در سال ۱۱۷۵، به دستور «ضلالسلطان» به دلیل ارادت او به «میر فتاح موسوی» ساخته شده است. از آثار ارزشمند موجود در این موزه میتوان به سنگ قبرهای مرمری، گهوارهای و صندوقی متعلق به قرنهای هفتم و هشتم هجری قمری و همچنین سنگنوشتهها و قوچهای سنگی اشاره کرد.
کلیسای هوانس
این کلیسا یک بنای تاریخی و تنها کلیسای ارامنه کاتولیک در مراغه به شمار میآید. هوانس یا «یوحنا» یکی از حواریون حضرت عیسی (ع) است و به نظر میرسد این کلیسا به قرن پنجم و ششم میلادی تعلق داشته باشد. این بنا پس از مواجهه با آسیبهای متعدد در طول تاریخ، در سال ۱۸۴۰ میلادی به دست معماران ماهر روسی و فرانسوی بازسازی شده است.
خانه اشرف الملوک نبئی وند
خانه اشرفالملوک نبئیوند یکی از خانههای تاریخی است که از روزگاران گذشته برای نسلهای امروزی باقی مانده است. این بنا به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی تعلق دارد و در بافت قدیمی شهر، نزدیک به مسجد تاریخی «شیخ بابا» واقع شده است. همچنین، این خانه به نام خانه حیدرانلو نیز شناخته میشود. از ویژگیهای برجسته این خانه میتوان به دو طبقه بودن آن، پلان مستطیل شکل و طراحی کاملاً قرینهاش اشاره کرد. علاوه بر این، ستونهای سنگی موجود در نمای اصلی خانه نیز زیبایی خاصی را به آن بخشیده است.
آبشار گور داغ
آبشار گور داغ، که به آبشار کوره چکان نیز مشهور است، یک آبشار زیبا با ارتفاع حدود ۹ متر است که از ارتفاعات کوه سهند سرازیر میشود. این آبشار در روستای چکان و در فاصله ۵ کیلومتری از شهر مراغه واقع شده و مکان بسیار مناسبی برای گردش و تفریح و بهرهمندی از طبیعت بکر مراغه به شمار میآید.
غار کبوتر (هامپوئیل)
غار شگفتانگیز کبوتر، که به زبان محلی «هامپوئیل» نامیده میشود، در فاصله ده کیلومتری از مراغه واقع شده است. این غار به دلیل وجود تعداد زیادی کبوتر درون خود به این نام خوانده میشود. در این غار چاههای عمیق و رسوبات آهکی به وجود آمدهاند که مناظر طبیعی زیبایی را خلق کردهاند. همچنین، رودخانه مردی چای در پاییندست این غار زیبایی خاصی به آن بخشیده است. دهانه غار هامپوئیل دارای عرضی برابر با ۸ متر و ارتفاعی بین ۲۵ تا ۴۰ متر است. در ورودی این غار، کتیبهای به زبان روسی وجود دارد که سال ۱۹۲۵ میلادی را نشان میدهد.
پل سرچشمه (مردوق)
پل سرچشمه یک بنای با ارزش از دوران صفویه است که طراحی آن به سبک معماری دوره ایلخانی شباهت دارد. این پل در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در ۱۲ کیلومتری جاده قدیم مراغه-هشترود واقع شده و رود مردوق چای از زیر آن جریان دارد. منبع آب این رودخانه نیز مانند آبشار گور داغ، ارتفاعات سهند است. بازدید از این پل علاوه بر مشاهده یک اثر تاریخی، امکان لذت بردن از مناظر زیبای طبیعی را نیز فراهم میکند.
گویچه قلعه
گویجه قلعه، قلعهای است که در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر مراغه و در نزدیکی رودخانه «قوری چای» واقع شده است. یکی از ویژگیهای جالب این قلعه، شکلگیری طبیعی آن است که نشان میدهد انسان در ساخت آن هیچ نقشی نداشته است. معماری این قلعه به صورت صخرهای است و نام آن به دلیل وجود سنگهای سبز رنگ در منطقه انتخاب شده است. قدمت این بنا به هزاره قبل از میلاد مسیح (ع) تا اوایل دوران اسلامی تخمین زده میشود.
علاوه بر این قلعه، مراغه دارای جاهای دیدنی دیگری نیز هست، از جمله مساجد قدیمی همچون مسجد جامع و مسجد ملارستم، چشمه گشایش، آبهای گرم و سرد معدنی، دریاچه سد علویان، غارهای قیرخ کهل کهجوق، غارهای اطراف رصدخانه، مقبره اوحدی، گنبد مدور، گنبد سرخ، پارک معلم، منطقه طبیعی تاریخی فسیلی و موزه فسیلشناسی و… .
غارکبوتر
غار شگفتانگیز کبوتر، که به زبان محلی «هامپوئیل» نامیده میشود، یکی از مکانهای دیدنی جالب مراغه است. این غار در هشت کیلومتری مراغه واقع شده و به خاطر وجود یک میدان بزرگ در ورودیاش که سقف آن پر از لانههای کبوتران است، به این نام شناخته میشود.
رودخانه صوفی چای
رودخانه زیبای صوفی یکی از زیباترین مکانهای دیدنی مراغه است. این رودخانه مانند ماری خوشخط و خال از میان شهر میگذرد و به عنوان یکی از بهترین مکانهای تفریحی مراغه شناخته میشود.
هرچند که مراغه امروزه شهری کمتر شناختهشده است، اما در تاریخ، این شهر شاهد حوادث بزرگی بوده و روزگاری به عنوان پایتختی قدرتمند شناخته میشده است. این شهر با قدمت و اصالت خود، دارای آب و هوایی دلپذیر و طبیعتی بینظیر است. بهار خنک، تابستانهای معتدل و دلچسب، پاییزهای زیبا و هزاررنگ، و زمستانهای سرد، مراغه را به مقصدی جذاب تبدیل کرده است.
اگر به استان آذربایجان شرقی سفر میکنید، حتماً بازدید از این شهر زیبا و تاریخی را در برنامه خود بگنجانید. جاذبههای دیدنی مراغه به حدی متنوع هستند که میتوانند نظر هر دو دسته طبیعتدوستان و علاقهمندان به نجوم را جلب کنند. شما در سفر به مراغه از کدام جاذبهها بازدید کردهاید؟ کدام سوغاتیهای این شهر را به مسافران و گردشگران پیشنهاد میکنید؟ به نظر شما، مراغه در کدام فصل سال زیباتر و دلپذیرتر است؟
منبع : accuweather , itto
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0