جرم گیری دندان در خانه با مواد طبیعی
قطعاً پیش آمده است که پس از مسواک زدن، به جای اینکه دندانهای شما سفید و درخشان باقی بمانند، به نظر میرسند کدر و مایل به زرد. این مسئله به علت تجمع جرم و پلاک بر روی دندانهاست که به مرور زمان به وجود میآید و عامل اصلی آن وجود باکتریها در دهان شما است.
قطعاً پیش آمده است که پس از مسواک زدن، به جای اینکه دندانهای شما سفید و درخشان باقی بمانند، به نظر میرسند کدر و مایل به زرد. این مسئله به علت تجمع جرم و پلاک بر روی دندانهاست که به مرور زمان به وجود میآید و عامل اصلی آن وجود باکتریها در دهان شما است. جرم دندان معمولاً در قسمت بالایی دندان و نزدیک به لثه جمع میشود و ظاهر ناپسندی ایجاد میکند. همچنین، تجمع آن به دندان و لثه آسیب میزند. به همین دلیل، ضروری است که جرمگیری دندان به صورت منظم و در زمانهای تعیین شده انجام شود.
بهترین روشهای از بین بردن پلاک و جرم گیری دندان
روش سادهتر برای حذف پلاک و جرم گیری دندان این است که حداقل دو بار در روز مسواک بزنید. یک مسواک نرم انتخاب کنید و هر ۳ یا ۴ ماه یکبار آن را تعویض کنید. همچنین، استفاده از مسواک برقی برای حذف پلاکها بهتر از مسواکهای سنتی است.
قبل از مسواک زدن از نخ دندان نیز استفاده کنید تا جرمها و ذرات غذایی سست شوند و با مسواک به راحتی از دندان جدا شوند. برای نخ دندان کشیدن مراحل زیر را دنبال کنید:
- حداقل ۵۰ سانتیمتر نخ را بکشید و سر آن را به هر یک از انگشتان وسط بپیچید.
- نخ را بین دو انگشت شست و کنار انگشت اشاره نگه دارید و سپس آن را بهآرامی بین دو دندان فشار دهید.
- نخ را به شکل حرف C در کنار یک دندان حرکت دهید.
- همانطور که نخ را روی دندان فشار میدهید، بهآرامی بالا و پایین کنید. مراقب باشید فشار آنقدر زیاد نباشد که دندان از جای خود تکان بخورد.
پس از نخ دندان کشیدن، باید به روش زیر مسواک بزنید تا پلاکها و جرم دندان جدا شود:
- به اندازهی یک نخود خمیر دندان را روی مسواک بگذارید. این مقدار برای بچهها باید به اندازهی یک دانهی برنج باشد.
- مسواک را روی دندانها با زاویهی ۴۵ درجه نسبت به لثه نگه دارید.
- مسواک را آرام و با حرکات کوتاه روی دندانها عقب و جلو ببرید. با این کار باید قسمت بیرونی تمام دندانها را تمیز کنید.
- تمام سطح خارجی، داخلی و سطح بالایی دندان را مسواک بزنید. روی زبانتان را هم با مسواک تمیز کنید.
- برای تمیز کردن قسمت داخلی دندانهای جلویی، مسواک را به صورت عمودی کج کرده و با حرکاتهای کوچک آن را روی قسمت داخلی دندان به بالا و پایین ببرید.
متأسفانه، پلاک بعد از مسواک زدن دوباره جمع میشود و این کار را باید آنقدر انجام دهید تا تمام آنها از بین بروند. برخی از متخصصان روشهای طبیعی را به عنوان تکمیل مسواک زدن پیشنهاد میکنند. استفاده از روغنهای خاص و جوش شیرین میتواند از تجمع پلاک جلوگیری کرده و به جرم گیری دندان کمک کند.
راههای جرم گیری دندان در خانه
در منزل، گزینههای متعددی برای جلوگیری از تجمع جرم بر روی دندان وجود دارند. اما در اینجا، دو روش برتر جهت جرمگیری دندان خانگی برای شما آماده کردهایم.
۱. جرم گیری دندان و شستوشوی با روغن
برای شستوشوی دهان معمولاً از روغنهای نارگیل یا زیتون استفاده میشود، که این فعالیت به استحکام دندانها کمک میکند. این روش همچنین از پوسیدگی دندان جلوگیری کرده، لثهها را تسکین داده و پلاک و جرم دندان را از بین میبرد.
برای اجرای این روش، یک قاشق غذاخوری از روغن نارگیل یا زیتون را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در دهان خود نگه دارید و مانند دهانشویه، آن را در دهان بچرخانید. برخی از افراد معتقدند که به دلیل اسیدهای چرب مفید و اثرات ضد التهابی و ضد میکروبی، روغن نارگیل ممکن است در از بین بردن جرم دندان به طریقی مؤثرتر عمل کند.
۲. جرم گیری دندان و شستوشوی آن با جوش شیرین
افراد متخصص به اعتقاد دارند که خمیرهای دندان حاوی جوش شیرین بهترین تأثیر را در از بین بردن جرم دندان دارند و در مدت ۲۴ ساعت پس از استفاده، پلاک کمتری روی دندان ایجاد میشود. به همین دلیل، برای جرم گیری دندان در خانه، میتوانید به سادگی از خمیرهای حاوی جوش شیرین به عنوان پاککنندههای طبیعی استفاده کنید. برای این کار، مسواک خود را به جوش شیرین آغشته کرده و دندانها را بشویید. همچنین، میتوانید از محلول جوش شیرین به عنوان دهانشویه استفاده نمایید.
پلاکها چه تأثیری در تشکیل جرم دندان دارند؟
پلاکها، با بهرهگیری از قندهای موجود در مواد غذایی، باعث ترشح اسیدهایی در دهان میشوند که ممکن است به دندانها آسیب برسانند و باعث سوراخ شدن آنها شوند. علاوه بر این، باکتریها میتوانند سمومی تولید کنند که به لثهها آسیب وارد کرده و بیماریهای مختلف لثهای، همچون “پریودنتال”، را ایجاد کنند.
ترکیب پلاک با مواد معدنی موجود در بزاق دهان، جرم دندان یا “تارتار” را تشکیل میدهد. تارتار میتواند همانند پلاک، در قسمت بالایی دندان و زیر خط لثه شکل گیرد و محیط مناسبی برای رشد باکتریها و تشکیل پلاکهای بیشتر ایجاد کند.
برخلاف پلاک، جرم دندان را نمیتوان با مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن کاملاً از بین برد. برای جرمگیری لازم است حتماً به دندانپزشک مراجعه کرده و از ابزار و تکنیکهای خاص ایشان استفاده کرد. دندانپزشکان با استفاده از ابزارها و تکنیکهای متخصص، جرم را از روی دندان حذف کرده و با اجرای فرآیند پولیش، دندانها را دوباره درخشان و زیبا میسازند.
چطور از تشکیل پلاک و جرم دندان جلوگیری کنیم؟
روش بهترین برای جلوگیری از تشکیل جرم دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان است. هر روز حداقل دو بار مسواک بزنید و حداقل یک بار از نخ دندان استفاده کنید.
مواقع توصیهشده برای مسواک زدن به دلیل توصیههای دندانپزشکان صبح پس از بیدار شدن و شب قبل از خوابیدن هستند. به یک برنامهی منظم از دندانپزشک مراجعه کنید و اگر مواجه به طور جدی با جرم دندان هستید، از ایشان بخواهید که جرمگیری را برای شما انجام دهند.
استفاده از محصولات حاوی فلوراید باعث جلوگیری از رشد باکتریها و تشکیل پلاک و جرم دندان میشود. همچنین، فلوراید از پوسیدگی دندان نیز جلوگیری میکند، بنابراین ترجیحاً خمیر دندانی با این ماده را انتخاب کنید.
تحقیقات نشان داده است که جویدن آدامس حاوی سوربیتول یا زایلیتول پس از وعدههای غذایی میتواند از تجمع پلاک جلوگیری کند. با این حال، باید مطمئن شوید که آدامس حاوی شکر نباشد، زیرا شکر میتواند به دندانها آسیب برساند و محیط مناسبی برای رشد باکتری فراهم کند.
برای داشتن دندانهای سالم، در برنامهی غذایی خود به میزان زیادی از سبزیجات تازه، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی مصرف کنید. انتخاب دهانشویه مناسب یا استفاده از برسهای بین دندانی و یا خلال دندان نیز میتواند در جلوگیری از تجمع باکتریها و جرم دندان مؤثر باشد.
سیگار کشیدن و مصرف تنباکو باعث افزایش باکتریها بر روی دندان میشود و فرآیند تولید پلاک و جرم را تسریع میکند. بنابراین، برای حفظ دندانهای سالم بهتر است از مصرف دخانیات خودداری کنید.
عوارض جرم گیری دندان
آن لحظه احساس خوبی را تجربه میکنید زمانی که دندانهایتان در مطب دندانپزشکی جرمگیری میشوند. حس دندانهای تمیز و درخشان، لثههای سالم و احساس سبکی در دهان، بلافاصله پس از اتمام این فرآیند شما را فرا میگیرد. اما این کار همراه با عوارضی نیز همراه است که در ادامه به طور خلاصه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
حساس شدن دندانها
اگر جرم و پلاک برای مدت طولانی روی دندانهای شما باقی بماند، پس از جرمگیری احساس میکنید که دندانهایتان حساس شدهاند و حتی جریان هوای نفس کشیدن نیز ممکن است شما را اذیت کند. این حساسیت کمی غیرعادی به نظر میآید اما پس از گذشت چند روز این مشکل از بین میرود.
احساس درد در لثه
برداشتن پلاک و جرم از روی دندان ممکن است باعث ایجاد درد در لثهها شود، اما نباید نگران باشید، زیرا این درد موقتی است و با قرقره کردن با آب نمک به سرعت تسکین مییابد. در صورت احساس درد شدید، میتوانید از مسکنهای ساده مانند استامینوفن استفاده کنید.
خونریزی لثه
در شرایط خاص، حذف جرم و پلاک از قسمتهای زیرین دندان که با لثه در تماس است و از بین بردن جرمهای زیر لثه ممکن است منجر به خونریزی کوتاهمدت و جزئی از لثهها و همچنین ایجاد التهاب شود. خونریزی به سرعت متوقف میشود و التهاب نیز در عرض دو یا سه روز از بین میرود. اگرچه این عوارض معمولاً موقتی هستند، اما در صورت بروز التهاب پersistent، توصیه میشود به دندانپزشک مراجعه کنید تا آنتیبیوتیک مناسب برای کنترل عفونت ایجاد شده تجویز شود.
احساس شکاف بین دندانها
هنگامی که همهٔ جرمها از روی دندانهای شما پاک میشوند، شکافهای ریز و عمیقی که به صورت طبیعی بین دندانها وجود دارند، آشکار میشوند. با گذر زمان، این شکافها مجدداً با جرم و رسوبات مواد غذایی پر میشوند و این بار دیگر حس کردن آنها اجتنابناپذیر خواهد بود.
همهٔ این عوارض معمولاً موقت و جزئی هستند. شما میتوانید در خانه با استفاده از خمیردندان ضدحساسیت، دهانشویه ضدمیکروبی، محلول آبنمک، و مسکنهای ساده این مسائل را کنترل کنید. دندانپزشکان توصیه میکنند که فواصل بین جلسات جرمگیری حداقل یک سال و حداکثر یک و نیم سال باشد. البته، در این مورد حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید تا زمان مناسب برای شما را با توجه به نوع دندانهایتان تعیین کند.
مرور کلی
برای جلوگیری از تشکیل جرم دندان، یک قاعده ساده وجود دارد: رعایت بهداشت دهان و دندان. شما باید روزانه حداقل ۲ بار مسواک بزنید، ۱ بار از نخ دندان استفاده کنید، و اگر امکان دارد از دهانشویه نیز استفاده نمایید تا از تجمع پلاک و جرم جلوگیری شود. همچنین، برنامه منظم مراجعه به دندانپزشک و پیروی از توصیههای او میتواند به سلامت دهان و دندان کمک کند. اگر هر زمان احساس کردید که جرم یا پلاک روی دندانهای شما تشکیل یافته و با مسواک زدن از بین نمیرود، بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید تا به سرعت آنها را از بین ببرد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0